Agro-Premiery 2025 🚜 Agro event 🚜 Zapraszamy! 🚜  

Organizator:

Kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej w oparciu o technologie rolnictwa 4.0/5.0 - poznaj opinie ekspertów

Podziel się

Sprawdź, jak innowacje zmieniają oblicze hodowli zwierząt i dowiedz się, co przyniesie przyszłość! Dołącz do dyskusji.

Program paneli dyskusyjnych, w którym nasi goście podzielą się swoimi doświadczeniami w całości sprawdzisz tutaj:

W rozmowach podczas Agro-Premiery Event 2025 stawiamy ważne pytania i szukamy konkretnych odpowiedzi u ekspertów. 

Kolejnym tematem do ciekawej dyskusji będzie:

Kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej w oparciu o technologie rolnictwa 4.0/5.0

Tysiące danych, nowoczesne technologie i sztuczna inteligencja SI (ang. AI) w produkcji mleka. Na ile algorytmy są dziś w stanie przyczyniać się do poprawy wskaźników rozrodu w stadach krów mlecznych? W jaki sposób coraz bardziej zaawansowana elektronika może korzystnie wpłynąć na zdrowotność i dobrostan krów? Jak nowoczesne narzędzia wspierają hodowcę w bilansowaniu dawki pokarmowej, tak by w pełni zaspokajać zapotrzebowanie krów na składniki pokarmowe? W jakim stopniu nowe technologie będą w przyszłości definiowały efektywną produkcję mleka? Posłuchaj wyjątkowych ekspertów.

 

W dyskusji wezmą udział:

Redaktor czasopisma Hodowla i Chów Bydła oraz główny specjalista ds. komunikacji i promocji Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, autor artykułów i publikacji propagujących dobre praktyki w hodowli krów i produkcji mleka.

 

Profesor w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i założyciel kilku start-upów. Specjalizacja w zakresie: zootechnika i rybactwo, hodowla zwierząt, komercjalizacja wyników badań naukowych.

Ukończył z wyróżnieniem w 1981 roku studia na Wydziale Zootechnicznym Akademii Rolniczej w Poznaniu. W latach 1981-1993 pracownik naukowo-dydaktyczny tej uczelni. Od 1993 roku specjalista, a następnie szef działu badawczo-rozwojowego w Sano-Nowoczesne Żywienie Zwierząt. Od 2000 roku główny technolog w wytwórni pasz Sano w Sękowie. Autor i współautor licznych innowacyjnych produktów Sano. Wiele z nich to wynik prac badawczych i doświadczeń prowadzonych w Sano Agrar Insitut, na największej w Polsce fermie liczącej 1.700 krów mlecznych o wydajności 13.000 kg mleka.                                                                               
Autor ponad 1.000 artykułów popularno-naukowych na temat żywienia zwierząt w różnych czasopismach zootechnicznych i weterynaryjnych oraz redaktor naczelny Magazynu Nowoczesnego Hodowcy „Kompetentni w Żywieniu Zwierząt”.                                                                 
W latach 2004-2006 sekretarz, a w latach 2006-2011 wiceprezes Polskiego Związku Producentów Pasz. Od 2021 do chwili obecnej członek Prezydium  Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego.   

 

Absolwent studiów zootechnicznych. Przez 13 lat pracował jako zootechnik w stadach bydła mlecznego. Następnie przez 15 lat pracował w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, uzyskując tytuł doktora habilitowanego nauk rolniczych. Autor lub współautor ponad 60. prac i doniesień naukowych, oraz współautor czterech książek z dziedziny chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od 2012 roku zatrudniony w Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, obecnie na stanowisku kierownika Wydziału Analiz i Rozwoju. Odpowiedzialny za wdrożenie systemu wykrywania krów zagrożonych ketozą, na podstawie próbek mleka pobieranych w czasie próbnych dojów. Pomysłodawca i osoba kierująca wdrożeniem programu do zarządzania stadem „Stado OnLine” (SOL). Autor koncepcji i wdrożenia zmodernizowanych raportów RW-1 STADO i RW-2 PRÓBA, dostarczanych hodowcom bydła mlecznego.

 

Poznaj inne tematy paneli dyskusyjnych:

Cyberbezpieczeństwo technologii 4.0 i 5.0: chroń dane gospodarstwa i maszyny

 

 

Termin: 24.01.2025 r. (piątek)

Lokalizacja: Scena Czarna

Godzina: 14:20 - 15:00