Agro-Premiery 2025 🚜 Agro event 🚜 Zapraszamy! 🚜  

Organizator:

Dlaczego rolnictwo regeneratywne? Doświadczenia praktyków – Top Farms i Goodvalley. Sprawdź z nami co sądzą o tym eksperci w tej dziedzinie

Podziel się

Dwie sceny wydarzenia Agro-Premiery to dziesiątki prelegentów i najgorętsze tematy. Zapraszamy do dyskusji o świadomym współdziałaniu z naturą, które wpływa na zasobność gleby. Brzmi ciekawie?

 

Scena Czerwona nabierze jeszcze intensywniejszego koloru podczas dyskusji, gdzie poszukamy odpowiedzi na pytanie:

Dlaczego rolnictwo regeneratywne? Doświadczenia praktyków – Top Farms i Goodvalley

Goście panelu dyskutować będą o tym, dlaczego w ich gospodarstwach dostrzegli potrzebę systemowego spojrzenia na produkcję rolną. To tzw. zintegrowane zarządzanie regeneratywne jest świadomym współdziałaniem z naturą. Pozwala ono m.in. ograniczać stosowanie syntetycznych środków produkcji, poprawiać zasobność i strukturę gleby, zwiększać udział substancji organicznej i węgla organicznego w glebie. Czy ma to przełożenie na ekonomikę gospodarowania? Zapraszamy do posłuchania panelu!

 

W dyskusji wezmą udział:

 

Dr hab. inż. Bartłomiej Glina

Urodzony 19 czerwca 1986 roku w miejscowości Lwówek Śląski (woj. dolnośląskie). Tytuł naukowy doktora nauk rolniczych w dyscyplinie Agronomia uzyskał w 2014 roku (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), a w roku 2022 r. stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Obecnie pracuje na stanowisku profesora uczelni w Katedrze Gleboznawstwa i Mikrobiologii (Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). Specjalista z zakresu nauk o glebie, ze szczególnym uwzględnieniem klasyfikacji gleb, oceny zdrowotności gleb, transformacji pokrywy glebowej w wyniku antropopresji oraz użytkowania rolniczego gleb organicznych.

 

 

Grzegorz Brodziak – prezes zarządu Goodvalley Agro S.A. i prezes zarządu Polskiej Federacji Rolnej

Z Goodvalley związany od 1994 roku, współtworzył fundamenty przedsiębiorstwa od początku jego działalności. Ukończył filologię skandynawską na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, jak również studia z zakresu Organizacji i Zarządzania współorganizowane przez Akademię im. Leona Koźmińskiego w Warszawie oraz Politechnikę Koszalińską. Absolwent Akademii Psychologii Biznesu prowadzonej przez Politechnikę Warszawską. Absolwent studiów podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Rolnictwo i Ekologia.

Dr inż. Krzysztof Gawęcki


v-ce prezes zarządu Top Farms Sp. z o.o. Absolwent Technikum Rolniczego, Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Ukończył też liczne kursy branżowe: Kurs Liderów Biznesów na Uniwersytecie Plymauth w Anglii, Agribusiness Seminar organizowany przez Harvard Business School, Podyplomowe Studia Menadżerskie Zarządzania Firmą na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu.
W roku 2018 obronił Pracę Doktorską na UP we Wrocławiu i uzyskał tytuł doktora nauk rolniczych w dyscyplinie agronomia. Temat rozprawy doktorskiej: „Reakcja odmian soi (Glycine max.) na zróżnicowane warunki przyrodnicze województwa opolskiego”
Związany zawodowo z towarowymi gospodarstwami rolnymi, współpracuje na wielu płaszczyznach poprzez spółki z Grupy Top Farms ze szkołami i uczelniami rolniczymi.

Hary Winslet

Future Farming Manager - G’s Fresh

 

Z wykształcenia biolog z doświadczeniem w naukach o roślinach i przenoszeniu chorób, Harry spędził ostatnie 6 lat pracując w G's Fresh, jednej z największych firm zajmujących się świeżymi produktami w Europie. Jako Future Farming Manager jest odpowiedzialny za projektowanie i wdrażanie przejścia na bardziej zrównoważone i regeneracyjne praktyki na 17 000 hektarach produkcji ogrodniczej w 5 krajach. Oprócz pracy w G's, Harry jest także stypendystą Nuffield UK w 2024 r., prowadząc badania nad artykułem stypendialnym zatytułowanym „For Peat's Sake, Do We Need A New Approach To Peatland Agriculture?”. Do tej pory w 2024 r. Harry odwiedził 13 krajów na 3 kontynentach, rozmawiając z rolnikami, naukowcami i politykami, aby zrozumieć, jakie istnieją możliwości poprawy zrównoważonego rozwoju rolnictwa na glebach torfowych.


Originally a research biologist with a background in plant sciences and disease transmission, Harry has spent the last 6 years working at G’s Fresh, one of Europe’s largest fresh produce businesses. As Future Farming Manager, he is responsible for designing and implementing the transition towards more sustainable and regenerative practices across 17,000 hectares of horticultural production in 5 countries. Aside from his work at G’s, Harry is also a 2024 Nuffield UK scholar, researching for a scholarship paper called “For Peat’s Sake, Do We Need A New Approach To Peatland Agriculture?”. So far in 2024, Harry has visited 13 countries across 3 continents speaking with farmers, researchers and politicians to understand what opportunities exist to improve the sustainability of agriculture on peatland soils.

 

Poznaj inne tematy paneli dyskusyjnych:

Cyberbezpieczeństwo technologii 4.0 i 5.0: chroń dane gospodarstwa i maszyny

Kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej w oparciu o technologie rolnictwa 4.0/5.0 - poznaj opinie ekspertów

 

Termin: 24.01.2025 r. (piątek)

Lokalizacja: Scena Czerwona

Godzina: 12:30 – 13:15